czwartek, 25 czerwca 2009

Kulinaria nr 1: Tykwiczki

Тиквички - czyli Cucurbita pepo - czyli kabaczek albo cukinia /od włoskiego zucchini/ - czyli sporo kulinarnej przyjemności, jeśli pokroić je w krążki, obtoczyć w mące, posypać przyprawami...


i umieścić w olejowej kąpieli, tak by mogły tykwiczki zmięknąć, przyrumienić się i rozwinąć pełnię swego smaku.


Potrzebna będzie jeszcze bułgarska śmietana: gęsta, cudownie kremowa - po prostu pyszna. Śmietanę można wymieszać z niewielką ilością rozgniecionego czosnku, powstanie smaczny deep. Tykwiczki tak przygotowane, jestem pewien, nie wzgardzą towarzystwem lampki słomkowego, albo nawet umiarkowanie bursztynowego wina. Dopiero teraz można się poczęstować. Mniam, mniam, mniam :)

2 komentarze: